КОМИНИ – АРХЕОЛОШКА ИСКОПАВАЊА 2007.ГОД.

Комини, археолошка ископавања 2007.год.-5

У сарадњи са Археолошком збирком Филозофског факултета у Београду и Републикчиким заводом за заштиту споменика културе са Цетиња, петнаестодневним археолошким ископавањима на сектору јужног бедема Завичајни музеј је током октобра мјесеца 2007. године започео прву фазу заштитних археолошких истраживања римског града Муниципиума С, смјештеног у Коминима. На истраженој површини од преко 500 m2 откривене су двије фазе градње које припадају различитим временским периопдима.

Комини, археолошка ископавања 2007.год.-3

Првој фази градње припадају откривени архитектонски остаци темељне зоне једне издужене грађевине са више просторијa, оријентисане у правцу исток-запад. Уз њен југоисточни угао откривена  је и једна релативно добро очувана потковичаста пећ са правоугаоним ложиштем а која припада истој фази градње као и грађевина. Ови архитектонски елементи, највјероватније,  представљају остатке  неутврђеног домородачког насеља које је цвјетало на простору потоњег града. Насеље  је живјело и током периода римске доминације, а његово становништво сахрањивало се у тзв. некрополи I смјештеној на узвишеном платоу југозападно од насеља.

Снажан економски развој који је ово насеље доживјело средином и током друге половине II вијека, навео је Рим да овом насељу додијели муниципални статус, потврђен натписима откривеним на сусједној некрополи. Добијање статуса римског града условио је нови изглед насеља. Према садашњим сазнањима, нивелацијом терена и негацијом неких дијелова старог насеља, добијен је терен на коме је никао муниципијум, град утврђен бедемима.

Овогодишњим истраживањима откривени су остаци јужног бедема и његове двије куле, који би припадали другој фази градње насеља. Девастирање старих грађевина, које траје од краја Антике а присутно је и данас, условило је да су остаци бедема и кула прилично оскудни. Сачуване су темељне зоне и два до три реда камена у зидовима.

Дакле, релативно кратка прошлогодишња кампања заштитних археолошких ископавања Муниципијума С…, дала је веома значајне нове резултате. Полако почиње да се скида вео тајанствености са античког града, а римска археологија се допуњава новим подацима о начину живота дубоко у залеђу провинције Далмације.  Будућа истраживања ће свакако пружити нове информације о детаљима овог значајног античког локалитета, по свим битним питањима.

 

Фото галерија са археолошких ископавања 2007. год.