МЕЂУВЈЕРСКИ ДИЈАЛОГ БЛАГОДЕТИ РАЗЛИЧИТОСТИ

МЕЂУВЈЕРСКИ ДИЈАЛОГ БЛАГОДЕТИ РАЗЛИЧИТОСТИ

Завичајни музеј у Пљевљима, у сарадњи са Амбасадом Сједињених Америчких Држава у Црној Гори, Исламском заједницом Црне Горе и Општином Пљевља, је организовао предавање угледног исламског теолога и мислиоца, Имана доктора Талала Ида, на тему „Благодети различитости и међувјерски дијалог“.

Све религије свијета теже учењу Истине и изражавају је на различите начине. Међутим, људи су склонији да обрате пажњу управо на различитости којима је Истина изражена, него на сâму Истину. Представе Врховног бића широм планете, поред одређених варијација, садрже бројне елементе заједничке за читаво човјечанство, али уколико у мору значајних сличности нагласимо често безначајне разлике – онда не можемо претендовати на ћеловиту представу Универзума нити на прави начин можемо позиционирати наше мјесто у њему. У савременом свијету религија се често злоупотребљава, због чега размјена мишљења образованих, угледних, искрених, посвећених и добронамјерних религијских мислилаца постаје императив, који нам нуди најбоље упуте у ком смјеру духовни развој човјечанства треба да се одвија и напредује.

Доктор Талал Ид је Имам и руководилац за вјерска питања Исламског центра Грејтер Толедо у Сјединеним Америчким Државама. Прије него што ће ступити на ову дужност, од 1982. до 2005. године служио је муслиманској заједници у Бостону, прво као Имам и управник за вјерска питања Исламског центра Нове Енглеске, а од 2005. до 2015. године као извршни директор Исламског института у Бостону. Експерт је у међувјерском дијалогу и односима између муслиманске, хришћанске и јевреске вјероисповијести. Од 2007. до 2011. године, од стране Предсједника Џорџа Буша, постављен је на мјесто комесара у комисији САД за питање вјерских слобода. Први мандат у комисји одслужио је под предсједничким мадатом Дорџа Буша, а други у вријеме Предсједника Барака Обаме. Био је на челу дипломатских мисија у вези са вјесрким слободама и представник САД именован од стране Стате Департмента у Авганистану, Бахреину, Бангладешу, Бриселу, Букурешту, Чаду, Египту, Ираку, Француској, Женеви, Индонезији, Кувајту, Малезији, Мароку, Турској, Бечу итд. Ванредни је професор богослужења при Богословији Хатфорд.

Када је у питању мјешавина различитих религијских утицаја, наш град представља по много чему специфичан и занимљив кулурно-историјски хоризонт. Наиме, Пљевља, дуго времена пријестони град Херцеговачког санџака, током читавог периода османске управе, била су насељена муслиманским и хришћанским становништвом. Град је производ људске природе и чврсто почива на навикама људи који у њему живе. Прије свега – град је стање духа, а Пљевља су својим духом успјела да разне људе, области и ђеалтности уткају у један космос. Генерације су се смјењивале, људи су долазили, одлазили, пролазили… Независно од вјерске припадности, скупа су дијелили и добро и зло, и лијепо и ружно, остављајући будућим генерацијама у наслеђе специфичан дух међувјерског суживота – дух који се уткао у сваку пору Пљеваља и који краси наш град – дуже од пола миленијума. Вјековима усмјеравајући духовни, образовни и културни живот православног и муслиманског становништва – Хусеин-пашина џамија и Манастир Света Тројица, двије су искре тога духа које су заискриле посебним сјајем и које су доминантно утицале на духовно обликовање становника Пљеваља. У име оних који су нам оставили овај град, дух међувјерског суживота настављамо да чувамо онима који долазе после нас, а његов дио желимо да пренесемо и сваком туристи и путнику намјернику који посјети Пљевља.

 

Фото галерија са предавања

 

Видео запис са предавања, Пљеваљска хроника 20.04.2017. год.