ПОСЈЕТА СТУДЕНАТА СА КЕМБРИЏА

У склопу традиционалног васкршњег путовања које одјељење за археологију универзитета у Кембриџу организује сваке године у једној европској земјљи, професори и студенти овог престижног универзитета посјетилу су Црну Гору и у склопу посјете два дана боравили у Пљевљима.
Том приликом, Завичајни музеј је организовао презентацију највриједнијих експоната из своје археолошке збирке. Изложба је имала за циљ да освијетли континуитет физичког и духовног присуства човјека у пљеваљском крају – од палеолита до античког периода. Професори одјељења за археологију универзитета у Кембриџу др Чарлс Френч, др Тонко Рајковача, др Сузан Хакенбек и др Мрак Вандер Линден истакли су да су у Пљевљима виђели посебно богат и садржајан археолошки материјал. Очекивано, највише пажње изазвали су налази са античког локалитета Муниципиум С, а посебно интересовање и нескривено задовољсво изазвало је излагање скупоцјене чаше диатрете, организовано на самом крају изложбе.
Након изложбе, организована је посјета Хусеин-пашиној џамији и манастиру Свете Тројице, као и презентација најважнијих момената у савременој историји Пљеваља. Исказан је интерес и за бројне културне и архитектонске специфичности Пљеваља. Неподијељено мишљење и професора и студента било је да су, како изложбу, тако и посјете манастиру и џамији, пратиле стручне и професионалне презентације, за шта је Завичајни музеј добио искрене похвале и комплименте. У току посјете дискутоване су бројне теме, од перспективе Завичајног музеја, преко потенцијала Пљеваља за развој културног туризма, до идеја за сарадњу на будућим пројектима.
Професори и студенти одјељења за археологију Универзитета у Кембриџу наставили су путовање посјетом Беранама, након чега се враћају у Кембриџ.

Фото галерија посјете са Кембриџа