СПОМЕНИЧКО НАСЛИЈЕЂЕ НОБ-а НА ПРОСТОРУ ПЉЕВАЉА

Споменици су најтрајнија свједочанства о једној епохи, огледало једне културе и битан елемент историјског и културног контекста у којем живимо, они подсјећају на питање, каква свједочанства се остављају будућим генерацијама.
Изложбом „Споменичко наслијеђе НОБ-а на простору Пљеваља“ по први пут су представљени сви монументални споменици са простора наше општине, који су из периода социјалистичког модернизма, подигнути у част слободе и у знак сјећања на жртве II свјетског рата.
Изложба је уприличена поводом 13. јула, једног од најзначајнијих датума наше историје, дана када је на Берлинском конгресу 1878.г Црна Гора призната као самостална држава, а истог датума 1941.год почео је велики народни устанак против фашизма. У Вријеме СФРЈ 13. јул се обиљежавао као Дан устанка црногорског народа против окупатора, а данас се прославља као Дан државности Црне Горе
На простору бивше Југославије, од 50-их до 80-их подигнуто је више од 15 000 спомен-обиљежја, међу којима је и ових 70 са територије Пљеваља, посвећених социјалистичкој револуцији и народно-ослободилачкој борби од 1941- 45.г , од тога је 1 – меморијални центар, 5- спомен-костурница, 5- споменика, 3 – спомен-чесме, 4- спомен-пирамиде, 26 – спомен-бисте, 24 – спомен плоче, 2 – спомен-камена
Највећим дијелом спомен-обиљежја НОБ-а подигнута су на иницијативу и заједничким залагањем грађана и организације Савеза бораца, који су његовали сјећања и чували пијетет према особама које су пале у борби против фашизма и значајним догађајима из раздобља антифашистичке борбе. Сва ова меморијална обиљежја означавају непролазности и континуитет револуције, и уједно су синоним за идеолошку и политичку моћ.
Непосредно након II свјетског рата, умјетност је била у служби народа и револуције, са реалистичном формом изражаја и тежњом за што јаснијим приказом главних актера рата и догађаја. Због финансијске ситуације најчешће се подижу спомен-плоче и спомен-бисте. Биле су дио службеног декора и као обавезан пратећи елемент појединих јавних установа. Задатак аутора је био да вјерно представе ликове истакнутих бораца и народних хероја који су учествовали у НОБ-и, приказујући им препознатљиве црте лица и психолошке карактеристике које посједују – озбиљност, храброст, одлучност.

 

Флаjер изложбе

 

Фото галерија са отварања изложбе

 

Видео запис са отварања изложбе, Пљеваљска хроника РТВ Пљевља 12. јул 2017. год.